Nakkesmerter

Smerter i nakken og nærliggende strukturer er relativt vanlig. Ifølge tall fra NHI (Norsk Helseinformatikk) blir så mange som 30-50% av den voksne befolkningen rammet av nakkesmerter i løpet av 1 år. Disse kan hovedsaklig deles inn i 3 kategorier:

Nakkesmerter uten utstråling
Den mest vanlige årsaken til nakkesmerter er mekaniske belastninger, leddlåsninger og spenningstilstander i musklene. Disse forekommer som regel sammen, så det er viktig å behandle både ledd- og muskler for å få de beste resultatene med tanke på symptomatisk lindring og funksjonell bedring. Dette kan kiropraktoren din hjelpe deg med. Denne type muskelspenninger og dysfunksjon kan føre til såkalt cervikogen hodepine, altså hodepine som oppstår fra strukturer i nakken.
Nakkesmerter med utstråling

De to vanligste årsakene til nakkesmerter med utstråling i yngre pasienter (<40 år) er såkalt cervikal prolaps samt sportsskader. I eldre pasienter (>40 år) er sjansen mindre for cervikal prolaps, dette er grunnet at den myke massen (nucleus palposus) i mellomvirvelskiven blir avstivet med alderen, noe som fører til en mindre sjanse for at den gelatinøse massen skal buke ut mot veggen av mellomvirvelen. En større utbukning, der veggen rundt denne massen begynner å gi etter betegnes som en prolaps.

Det er når denne utbukningen fører til et trykk på en nærliggende nerverot at vi kan oppleve smerter eller symptomer (f.eks. Prikking, nedsatt følelse i hendene mm.) ned i en eller begge armer. Den nerveroten som oftest er påvirket i cervikal prolaps er C7.

Det skal også nevnes at stram muskulatur i nærheten av brachial plexus kan forårsake denne type symptomer, men da normalt sett i en mindre grad.

Ved en cervikal prolaps vil din kiropraktor hjelpe deg med å fjerne trykket på den påvirkede nerven, ved såkalte traksjonsteknikker. Dette kan hjelpe med å sentralisere smerten og forhindre at den nevrologiske tilstanden blir verre grunnet konstant trykk på nerven. I den akutte fasen av denne tilstanden blir det også brukt kryoterapi, for å begrense videre inflammasjon og irritasjon rundt nerveroten, det vil også bli gitt ergonomisk rådgivning med tanke på hvilke nakkebelastninger man bør unngå på dette stadiet. Det vil også bli benyttet muskelarbeid i form av strekking, triggerpunktsbehandling, samt trening- og hjemmeøvelser når den akutte fasen er over.

Nakkesleng/Whiplash
Såkalt nakkesleng kan forekomme ved trafikkuhell, fall eller sportsskader. Årsaken til whiplash er den raske cervikale akselerasjonen etterfulgt av en umiddelbart deakselerasjon. Dette betyr at nakken ikke har tid til å 'forsvare seg' og dermed kan denne mekanismen hvor hodet blir kastet bakover og forover føre til skader på muskler, leddbånd og sener inne i nakken. Hvis man opplever nevrologiske symptomer etter en slik ulykke (f.eks. Smerter ned i armene eller en følelse av nedsatt kraft i armene) skal man oppsøke legevakten umiddelbart.
En studie kalt The Quebec Task Force har kategorisert whiplash i 5 kategorier:· Grade 0: no neck pain, stiffness, or any physical signs are noticed
· Grade 1: neck complaints of pain, stiffness or tenderness only but no physical signs are noted by the examining physician.
· Grade 2: neck complaints and the examining physician finds decreased range of motion and point tenderness in the neck.
· Grade 3: neck complaints plus neurological signs such as decreased deep tendon reflexes, weakness and sensory deficits.
· Grade 4: neck complaints and fracture or dislocation, or injury to the spinal cord.Det er hovedsaklig de som faller innenfor grad 1-2 som har best resultat med kiropraktisk behandling. Grad 3-4 kan i verste fall føre til varige men, så det er derfor viktig at en person som har vært i en nakkesleng ulykke får en sjekk av ambulansepersonell eller en konsultasjon på legevakten.