Prolaps i korsryggen

Ryggsøylen består av ryggvirvler og mellomvirvelskiver som ligger som puter mellom ryggvirvlene. Disse består av hard brusk og en noe mykere kjerne. Dersom brusken sprekker kan noe av kjernematerialet presse seg ut gjennom sprekken og vil danne et prolaps.

Skiveprolapset kan ende opp med å skape  en mekanisk og kjemisk irritasjon av nerveroten. Dette vil igjen kunne gi smerter langs nerven som  for eksempel ved isjias.

Et prolaps kan i teorien oppstå i alle mellomvirvelskiver, men de forekommer oftest i områder med stor belastning som nederst i korsryggen. Med et økt antall MR-undersøkelse i de senere år har det vist seg at mange har prolapser uten symptomer. Faktisk har over halvparten av befolkningen til enhver tid prolaps i ryggen. Dette forteller oss at et skiveprolaps ikke er så dramatisk som man trodde for noen år siden.

En kiropraktor kan diagnostisere skiveprolaps. Symptomene kan i begynnelsen av forløpet ligne på smerter forårsaket av leddstivhet. Tilheling av prolaps kan i være langvarig, gjerne 8-12 uker. Kiropraktoren kan være til hjelp i denne perioden ved å behandle ledd- og muskelstivhet som kan oppstå som følge av prolapset. Nålebehandling kan også gi en smertelindrende effekt.

Forskning har vist at konservativ behandling og trening gir bedre resultater enn operasjon på sikt. Dersom det allikevel skulle være nødvendig kan en kiropraktor henvise videre til operasjon. Riktig diagnose, behandling og veiliedning er viktig for et godt resultat.