Hodepine/Migrene

- Er du plaget med hodepine / migrene? De aller fleste av oss har hatt hodepine fra tid til annen og vet hvor mye det kan påvirke hverdagen. I følge tall fra Norsk Helse Informatikk (NHI) har 8 av 10 hatt hodepine en eller flere ganger iløpet av året. Hos noen forekommer det sjeldent, mens andre kan være plaget langt hyppigere. Kiropraktisk behandling har godt dokumentert behandlingseffekt på hodepine og migrene.

Den vanligste formen for hodepine er tensjons-/stresshodepine, og som oftest er det flere årsaker til dette. Denne typen av hodepine kan forverres ved stress, mye koffein, alkohol, dårlig kosthold, stramme nakkemuskler o.l. og oppleves ofte som et trykkende/klemmende bånd rundt pannen eller i nakken.

Migrene har en annen presentasjon, og rammer hovedsaklig yngre til middelaldrende kvinner. Migreneanfall kan ha en såkalt 'aura', der man f.eks. opplever lysforstyrrelser foran øynene før selve anfallet starter. Presentasjonen er en pulserende smerte som setter seg på en side av hodet, under anfallet, som varer i 4-24 timer, er det normalt at den påvirkede personen blir veldig lys- og lydømfintlig.

Når stramme nakkemuskler og leddlåsninger er grunnlag for hodepinen, omtales dette som cervikogen hodepine. Spenningshodepine og cervikogen hodepine overlapper normalt sett en god del. Det har vist seg at hodepine ofte stammer spenninger og dysfunksjon i muskler og ledd øverst i nakken, muskler i øvre rygg / skulderblad samt kjeven. En kiropraktor vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktig for den enkelte pasient.Referanser:

Bryans, R. et al. Evidence-based Guidelines for the Chiropractic treatment of Adults with Headache. J Manipulative Physiol Ther. 2011 Jun;34(5):274-89.

Norges Helseinformatikk (NHI - www.nhi.no)