Isjias

Isjiassmerter er smerter som følger isjiasnerven. Dette er kroppens lengste nerve og er en samling av nervetråder som går fra korsryggen og ned til tærne. Smertene kommer av at isjiasnerven blir irritert. Denne irritasjonen kan oppstå som følge av en akutt skiveprolaps i nedre del av korsryggen eller ved dårlige plassforhold for nerveroten som følge av forkalkninger og slitasje.

Isjiassmerter stråler nedenfor kneet og man kan ofte bli nummen i fot eller legg. Man kan også oppleve at man føler seg svak i muskulaturen i beinet og ved undersøkelse kan reflekser være nedsatte. 

Falsk isjias, eller isjialgi, gir symptomer som ligner på isjias. Falsk isjias kan skyldes leddlåsninger i korsryggen, muskelknuter, låsninger i bekkenledd eller senefestebetennelser.

En kiropraktor vil kunne diagnostisere om du har isjias eller isjialgi. Av og til vil pasienter med utstrålende smerter bli henvist til MR-undersøkelse av kiropraktoren. En kiropraktor kan også henvise til operasjon dersom dette skulle være nødvendig. Det er imidlertid kun 5% av de med isjias som må opereres.