Artikler > Våre behandlinger

Våre behandlinger

Våre behandlinger

Leddkorrigering, mobilisering, og traksjon

Kiropraktorene benytter et enkelt trykk mot kroppens ledd for å skape bevegelse mellom leddflater hvor bevegelsen har stoppet opp.  Mange opplever at leddet har "hengt seg opp". Det bestemte trykket som kiropraktoren tilfører leddet er tenkt å skape en rekke refleks reaksjoner som gir gode ringvirkninger inn mot leddnære strukturer. Målsettingen er å bedre funksjonen lokalt ved at leddet får full bevegelsesfrihet. Når leddet beveger seg bedre reduserers smerte og muskulaturen slapper av. 

Mobelisering er større bevegelser som også rettes mot kroppens ledd. Både fysioterapeuter og kiropraktorer benytter denne teknikken for å fremme bevegelse i de aktuell leddene. 

Traksjon benyttes ofte for å bedre bevegelsen i ryggsøyle og nakke hvor det forekommer stor grad av slitasje og trange forhold for nerver. Ved Kiropraktorhuset Elverum har vi spesielle benker til som vi benytter til traksjon. 

Muskelbehandling med nåler, triggerpunter med tommeltrykk, tøyning og massasje.

Triggerpunkter er trykkømme "knuter" i muskulaturen. Når man trykker på disse punktene kan smerter stråle ut fra disse punktene og ut i både arm og bein. Man kan trykke på disse triggerpunktene eller muskelknutene med tommeltrykk eller benytte  syltynne nåler , såkalt "dry needle" teknikk. Dvs. at en nål penetrerer huden, men at injeksjon ikke blir gitt. 

Din opplevelse av disse nålene er gjerne et lite stikk. Når nålen treffer punktet kan det gjerne sprenge litt omtrent som når man får en vaksine. Denne sprengende følelsen slipper ofte ganske fort.

Nåler er svært effektiv spesielt i litt tykk muskulatur hvor tommeltrykk kun treffer overflaten av muskelen. Nåleteknikk brukes mye innen idrettsskader. De fleste terapeutene hos Kiropraktorhuset i Elverum kan tilby denne formen for behandling. 

Triggerpunktsbehandling med tommeltrykk, massasje og tøyning er også teknikker som blir hyppig brukt hos oss. 

Trening og rehabilitering

Vi trenger å øve på det vi ikke får til eller er så gode på. Når ryggen, nakken eller foreksempel en skulder er vond og mister sin bevegelsesfrihet er det viktig at vi får smerten under kontroll. Det er også viktig å bedre bevegelsen. Alle våre manuelle teknikker er ment å hjelpe til med dette. Etter at smertene har dabbet av og bevegelsen er i ferd med å komme tilbake, er det viktig å øve på nye bevegelsesmønster.  Vi trenger kanskje også å bli litt sterkere for å forebygge at dette skjer igjen. Dette er det trening og rehabilitering dreier seg om hos oss. Vi arbeider etter prinsippene "wear and repear". Det vil si at vevet herdes ved bevegelse og riktig belastning. 

Vi har også tilbud innen prestasjonsfremmende trening. Snakk med en av våre fysioterapeuter hvis du har spørsmål om dette.  Alle våre fysioterapeuter har erfaring med idrettsmedisin og idrettskader. 

Trykkbølgebehandling

Hva er trykkbølge og hvordan kan det hjelpe meg?

Hva er teorien?
Under trykkbølgebehandling sendes trykkluft gjennom et håndsett mot området som skal behandles.

Disse trykkbølgene skaper mikroskader i vevet og det legges til rette for at kroppen kan bygge opp vev på riktig måte igjen. Erfaring viser at 4 av 5 pasienter blir smertefrie og/eller funksjonsfriske etter trykkbølgebehandling.

De vanligste plagene vi behandler er:

Skulder: Kalkskulder, innklemmingssyndrom (impingement), senebetennelser.
Bekken, sete og omkring hofteleddet: Trokantertendinose og gluteal tendinitt.
Albue: Tennisalbue, golfalbue og musearm.
Kne: Betennelser under og omkring kneskålen, hoppekne (Jumper’s knee), og løpekne (Runner’s knee).
Legg: Akillestendinose og MTSS(beinhinnebetennelse).
Fot: kroniske hæl- og fotsålesmerter, hælspore og plantar fascitt.


 

Kinesiotape

Vi tilbyr kinesiotaping. Snakk med våre fysioterapeuter hvis du lurer på om kinesiotape kan være noe for deg. 

 

Lav energi Laser 

Hva er laser( Lav energi laser-LLLT) og og hvordan kan det hjelpe meg? 

Laser er lys. Lyset påvirker cellene til å reparere seg raskere enn normalt. I tillegg dempes smerten fra vevet i denne fasen. Når laserlyset treffer cellene påvirkes energiomsetningen i cellene slik at pågående helningsprosesser akselereres. Lyset påvirker det lokale immunforsvaret slik at oppbyggingen av vevet skjer raskere. I tillegg frigjøres det lokale smertedempende stoffer i vevet når det påvirkes av laserlyset (endorfiner/prostaglandiner), og man opplever at smertene dempes. På denne måten kan man redusere smertene til pasienten uten å ødelegge for den essensielle oppbyggingen av cellene igjen.

Lav energi laser(LLLT) benyttes derfor hos oss ofte som et supplement til annen behandling. Dette er det dokumentasjon for at kan ha en gunstig effekt på smerte og betennelse.  Dette er også vår erfaring. 

I en litteratur gjennomgang og en metatanalyse hvor mange forskningsartikler har blitt gjennomgått  og publisert i det anerkjente tidsskriftet European journal of physical and rehabilitation medicine i fra 2017, viser resultatet at laser har en evne til å dempe muskel og skeletal smerte.

En annen litteratur gjennomgang utført av norske forskere og som ble publisert i anerkjent British Medical Journal i 2019 omhandler slitasje i kneledd eller såkalt osteoartrose. Konklusjonen var i dette studiet at  LLLT kan dempe smerte og dermed også forbedre funksjonsevnen i kneet.

Videre har det i en doktoravhandling pulisert i 2018 blitt konkludert med at LLLT gitt med en optimal dose gir en smertelindrende effekt i tillegg til at tilhelingen skjer raskere enn uten bruk av laser i en skulder med tendinopati eller såkalt senebetennelse. 

 

Tilpassede såler

Noen ganger trenger foten en støtte i møtet med underlaget den skal fungere på. I slike tilfeller kan en innleggssåle som er tilpasset foten din være akkurat det du trenger for at et gjentagende problem får lov til å fortsette å plage deg. Enten det er et lokalt problem i selve foten, eller i et kne, hofte, bekken eller rygg. Spør oss såler og om dette er noe for deg. 

Graston teknikk- fascie behandling.

Kiropraktorene ved Kiropraktorhuset i Elverum benytter Graston behandling til bruk for bindevevs og fascie behandling. Graston teknikken innebærer at man benytter instrumenter av metall som man stryker over hudområder hvor bindevevet og fascien vurderes lite elastisk.

Typiske områder man kan benytte graston instrumentene er omkring hofter, bekken nedre del av korsrygg, og ut mot hoftekammen. Teknikken kan også benyttes i nakke-, skulderregionen og på idrettskader som løpekne, arbeidsrelaterte skader som musearm eller for smerter under føttene (plantar fascitt).

Graston behandlingen kan også benyttes på arrvev etter operasjoner i tilfeller der hvor pasienten føler at huden, og vevet under huden begrenser bevegeligheten

Funksjonsvurdering

En funksjonsvurdering basert på tester for å vurdere din styrke og utholdenhet i mage-, rygg- og støttemuskulatur på siden av ryggen er ofte grunnlaget for å henvise deg videre til trening.

Kiropraktorene ved Kiropraktorhuset i Elverum har kompetanse til å vurdere ditt behov for å starte rehabiliteringen og treningen etter langvarige ryggplager. Selve oppføgingen av treningen gjøres ofte av våre fysioterapeuter.